Recuperem habitatge, recuperem barri

Avui som aquí per anunciar un pas endavant en la lluita per l’habitatge al nostre barri. Aquesta setmana, els veïns i veïnes del Gòtic hem alliberat i recuperat el bloc de pisos del carrer del Correu Vell, 3. Aquest bloc, que està format per 9 pisos i dos locals, era ple de veïns i veïnes fa només un any i escaig. En alguns casos, hi portaven més de 30 anys. El desembre de 2016, l’empresa Soverino BCN Investments SL i el seu administrador únic Alejandro González Comte compren l’edifici i, mitjançant xantatges, n’expulsen tots els veïns i veïnes. Des d’aleshores l’edifici és buit. Aquesta mateixa empresa ha comprat, com a mínim, un altre edifici al barri, al carrer d’en Serra 15, on també està utilitzant les mateixes pràctiques. Pràctiques com aquestes són generalitzades al barri, el districte i cada vegada més indrets de la ciutat, i no és casualitat que ho siguin.

Les diferents institucions, a través del desenvolupament de polítiques urbanístiques clarament especulatives i l’establiment d’uns marcs legals fets a mida per l’especulació, han estès la catifa vermella a aquells que es lucren del rendisme immobiliari. Un altre exemple clar, com ja hem denunciat anteriorment des de Resistim al Gòtic, és la figura de les SOCIMI (Societats Cotitzades Anònimes d’Inversió en el Mercat Immobiliari), entitats financeres que agrupen diversos inversors i que generalment cotitzen en borsa creades directament per especular i amb clars privilegis fiscals. A l’onada turistitzadora que començà als anys 90 (i que encara dura) cal sumar-hi, doncs, l’actual especulació i violència immobiliària amb l’habitatge existent per part d’exèrcits d’inversors immobiliaris. L’especulació amb els lloguers afecta molt seriosament el teixit social i les xarxes veïnals d’un barri on el 70% dels habitatges són en règim de lloguer, un percentatge més alt que en qualsevol altre barri de la ciutat, i on el preu del m2 s’ha incrementat més d’un 39% des del 2014, impossibilitant qualsevol opció d’accedir a un habitatge per part del veïnat i amb la conseqüent expulsió per no poder accedir al preu establert per aquest mercat especulador.

Al Gòtic, les dades i estimacions sobre el parc d’habitatge són alarmants des de fa anys, però els efectes s’han accentuat enormement els últims 5 anys. El nombre d’habitatges ha passat de 7113 el 2007 a vora 5800 el 2015, un descens de gairebé el 20%. En consonància, les xifres de població empadronada baixen de 17687 a 15484 persones des de 2011. Per primera vegada, la renda mitjana del barri, tradicionalment baixa, supera els nivells mitjans de la ciutat el 2015, alhora que la població flotant esdevé, l’any 2016, superior a la població resident. Patim un procés de gentrificació salvatge que no tant sols ha implicat, per tant, la substitució de població de classes populars per classes benestants, sinó que a més ha expulsat un munt de veïns i veïnes que no han estat substituïts. L’habitatge s’ha perdut, és buit o bé està destinat a un ús turístic. Paradoxalment, la política d’habitatge públic i/o social al Gòtic és nul·la. Mentre els llits per turistes ja superen el nombre d’habitants, no hi ha cap promoció d’habitatge social o públic en marxa, alhora que les diferents administracions, coresponsables de la situació, no aporten solucions davant l’allau de veïnes en situació de vulnerabilitat amb l’habitatge, que cada vegada són més i amb un perfil més heterogeni.

A partir d’aquesta setmana, aquest edifici torna a ser el que no hauria d’haver deixat de ser mai: habitatge. Vuit veïnes del barri, una menor, han entrat a viure-hi de moment. Contra l’especulació i davant la falta d’alternatives d’habitatge públic al barri, defensem el nostre dret a l’habitatge i d’arrelament expropiant a qui fa negoci amb el nostre barri i amb les nostres vides. Perquè avui, això, no va només de dret a l’habitatge, sinó de dret al barri i de dret a la ciutat. No podem quedar-nos de braços creuats veient com es despobla el barri i es trenquen les comunitats que fan possible una vida digna pels veïns i veïnes. Són les nostres vides contra els seus diners, i farem el que sigui per defensar-les.

Demanem:

– A l’empresa Soverino BCN Investments SL i al seu administrador únic Alejandro González Comte, començar una negociació amb els nous veïns/es de Correu Vell 3 per tal d’acordar contractes de lloguer social que s’adaptin als ingressos i realitats socioeconòmiques dels veïns/es.

– A l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, la derogació de la LAU i l’aprovació de marcs legals que limitin el preu dels lloguers, evitin l’especulació i garanteixin el dret a l’habitatge per tothom.

 

– A totes les administracions, l’augment de l’habitatge públic i social al barri i de les polítiques de protecció d’aquest dret fonamental, que permetin revertir la ràpida tendència demogràfica negativa del barri i garantir el dret a l’arrelament d’aquelles persones i famílies que tenen les seves vides fonamentades al Gòtic. No parlem només de casos concrets, la realitat expressada és generalitzada i ens hi va el barri.

 

– La publicació del cens de pisos i habitatges buits de tot el districte. És urgent mobilitzar l’habitatge buit del barri per ampliar el parc d’habitatge social.

 

No ens faran fora! Ens quedem al barri!

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s